COMPUTERRUIMTE ADVIES, BOUW & OPTIMALISATIE

COMPUTERRUIMTE » KOELING » HOTSPOTS COMPUTERRUIMTE

HOTSPOTS COMPUTERRUIMTE


Hotspots computerruimte traceren kan eenvoudig met een thermografisch onderzoek. De computerruimte is letterlijk de spil in uw netwerk van communicatie en dataopslag. In een computerruimte is een hoog verbruik van energie. Een ruimte waar door kostbare ICT apparatuur veel energie wordt verbruikt moet voldoende gekoeld worden. Toch is het ook bij aanwezigheid van een computerruimte precisie airconditioning systeem helaas niet altijd te voorkomen dat er hotspots in een computerruimte ontstaan. Hotspots zijn te warme plaatsen die door uiteenlopende oorzaken tot stand komen en tot brand kunnen leiden. Bijvoorbeeld slechte contacten in een groepenverdeelkast en in kabelbundels.


OMVANG COMPUTERRUIMTE

In het verleden werden computerruimten vanwege de grote omvang rekenzalen genoemd. De ontwikkelingen op ICT gebied gaan snel en evolueren naar een steeds hoger beschikbaarheidslevel. De enorme computer van vroeger is dermate geminimaliseerd dat er tegenwoordig een veelvoud van in èèn serverkast past. De computerruimte zelf en ook de (redundante) spanningsvoorzieningen dienen hierdoor opgeschaald te worden. Mede als gevolg van een veel hogere energie vraag en warmte last per vierkante meter. De computerruimten bij MKB bedrijven bijvoorbeeld worden met deze ontwikkeling kleiner van omvang echter de kritische belangrijkheid hetzelfde of zelfs nog belangrijker. Hierom dienen hotspots in een computerruimte of datacenter tijdig ontdekt worden. LEVENSDUUR SERVERAPPARATUUR

Een hotspot veroorzaakt door een overbelaste groep in een groepenkast kan een gedeelte van uw ICT processen doen stilvallen. Laat staan een hotspot in de spanningsbekabeling welke vanuit de hoofdgroepenkast(en) door uw bedrijfspand naar de computerruimte wordt geleidt. Hotspots kunnen ook worden veroorzaakt door een verlies van gekoelde lucht. Bijvoorbeeld wanneer er veel open gedeelten in een serverrack zijn. Hiervoor zijn blindpanelen ontworpen. Wanneer u de lege ruimten met blindpanelen opvult dan moet de gekoelde lucht wel zijn doorgang naar de voorzijde van de serverapparatuur vinden. Let ook op hoe u de computerruimte indeelt. Wanneer de UPS zijn warmteafvoer rechtstreeks naar de voorzijde van uw serverapparatuur staat af te blazen dan is de levensduur van de servers fors korter dan de gestelde levensduur die de fabrikant van de serverapparatuur op heeft gegeven.